Powered By Blogger
Powered By Blogger

joi, 1 octombrie 2015

Istoria Romanilor in 6 obiecte

Istoria romanilor este o disciplina de studiu care face parte din trunchiul comun, fiind parcursa in clasele a IV- a, a VIII-a si a XII-a. Modul in care este prezentata de multe ori, o face nepopulara printre elevi, unii considerand ca este o materie plictisitoare si neadaptata la cerintele educationale din zilelele noastre. De aceea, imi propun sa prezint o istorie a noastra prin intermediul a sase obiecte din diferite epoci istorice.
O sa prezint in aceasta prima postare informatii despre Bratarile dacice.
Dacii au fost cei care au locuit pe teritoriul actual al Romaniei, creatori ai unei civilizatii importante in zona Dunarii. Stim ca primul rege care a unificat triburile geto-dacice a fost Burebista(82-44 i.Hr). De asemenea, se stie ca Dacia a fost o zona bogata in resurse precum: sare, minereuri de fier, paduri, aur, argint etc.
Intrucat dispuneau de zacaminte importante de metale pretioase, dacii au prelucrat aceste metale pretioase in ateliere specializate.
Bratarile radionice ale dacilor descoperite in zona capitalei Sarmizegetusa Regia, demonstreaza cateva lucruri si anume: dacii dispuneau de resurse importante de aur si argint, aveau mesteri locali care sa poata executa aceste obiecte, aveau cuptoare si ateliere specializate in topirea metalelor pretioase.
In privinta folosirii lor, specialistii au concluzionat ca ele erau utilizate in cadrul ceremoniilor religioase, de marii preoti . Unele motive ce apar gravate pe ele precum sarpele sau lupul dacic ne arata ca erau folosite in ritualuri mistico-religioase. Faptul ca au fost descoperite in zona capitalei dacice, demonstreaza inca odata ca Sarmizegetusa era un centru cu dublu rol politic si religios.
Dupa 1990, mare parte din bratarile dacice au fost vandute ilegal in strainatate, o parte din ele fiind recuperate de statul roman si expuse in prezent la Muzeul National de Istorie a Romaniei.
Tot in categoria obiectelor antice confectionate din materiale pretioase se incadreaza si coiful tracic de la Poiana Cotofenesti, coiful de la Peretu, coiful de la Agighiol,dar si vestitele monede de tip Koson.
In speranta ca am contribuit cat m-am priceput la prezentarea unei noi modalitati de invatare a istoriei romanilor pana la urmatoarea postare va doresc toate cele bune!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu