Ea a fost proiectata si construita de catre arhitectul Apollodor din Damasc, la ordinul imparatului roman Traian(98-117). A fost inaugurata la 12 mai 113, urmand sa celebreze triumful Romei asupra dacilor. Din punct de vedere tehnic, columna are 30 de metri inaltime fiind alcatuita din 18 blocuri de piatra care infatiseaza scene din cele doua razboaie daco-romane(101-102 si 105-106).
Columna este un izvor istoric important pentru istoria nationala, continand cateva detalii precum: armamentul si echipamentul militar al celor doua armate combatante, imagini de la incheierea pacii din 102, scena sinuciderii regelui Decebal(87-106), imparatul roman Traian victorios contra dacilor.
Construirea sa ne arata si faptul ca, romanii si-au dorit foarte mult sa cucereasca Dacia. Prin acest monument dorind sa celebreze astfel izbanda. De asemenea, Traian a primit si titlul de "Dacicus".
Nu in ultimul rand, columna reprezinta si o marturie a originii latine a popurului roman ca sinteza intre daci si romani peste care se va adauga la inceputul Evului Mediu efectele migratiilor.
In anul 117 la moartea imparatului care a intins granitele Imperiului Roman pe trei continente, urna cu cenusa sa a fost depusa la baza Columnei, de unde a disparut ulterior.
Mai exista o poveste legata de Columna si anume ca la baza acesteia ar fi fost ingropate capul si mana dreapta apartinand lui Decebal.
Sinuciderea lui Decebal este insa un subiect foarte discutat. Oficial, regele dac in retragerea sa catre zona Carpatilor Orientali urmarit fiind de cavaleria romana, condusa de decurionul Tiberius Claudius Maximus, alege sa isi puna capat vietii. Insa, ultimele cercetari pun intr-o noua perspectiva istorica acest eveniment. Astfel, pe stela funerara ce apartine lui Claudius Maximus, acesta din urma este infatisat ca decapitandu-l pe regele dac. Monumentul a fost descoperit in localitatea Philippi din Macedonia(cf. lui M. Spiedel in articolul intitulat " The captor of Decebalus, a new inscription from Philippi").
In orice caz, scena finalului lui Decebal este gravata pe Columna din Forul lui Traian.
De-a lungul vremii, monumentul a fost restaurat. Astfel, in secolul al XVI- lea in locul statuii imparatului care se deteriorase, a fost pusa una ce apartine Sfantului Petru.
Statul roman a primit o copie a Columnei, care astazi este expusa la Muzeul National de Istorie a Romaniei.
In concluzie, putem afirma despre Columna ca ramane un important monument antic, dar si un izvor istoric de prim rang in cunoasterea trecutului romanesc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu