Powered By Blogger
Powered By Blogger

joi, 26 noiembrie 2015

97 de ani de unitate nationala!

In curand vom sarbatori 97 de ani de la formarea statului national unitar roman in anul 1918. Nu stim daca este mult sau putin, dar un lucru este cert ca data de 1 decembrie 1918 ramane una de referinta pentru noi.
De-a lungul timpului romanii si-au dorit sa traiasca uniti intr-o singura entitate statala. Acest lucru este justificat prin faptul ca au un trecut comun, fiind despartiti doar de vitregiile timpurilor.
Un prim moment in acest lung proces de unificare a fost reprezentat de Unirea de la 1600, infaptuita de Mihai Viteazul care a adus sub sceptrul sau toate cele trei provincii romanesti( Tara Romaneasca, Moldova, Transilvania). Desi efemera, ea a reprezentat prima incercare de unire politica.
Al doilea moment a fost reprezentat de "Mica Unire", realizata in ianuarie 1859 prin dubla alegere ca domn atat in Moldova cat si in Muntenia a tanarului colonel Alexandru Ioan Cuza. Domnia acestuia (1859-1866), a pus temelia peste care mai tarziu printul Carol a construit un stat modern in rand cu celelalte natiuni civilizate ale Europei.
Ultima si cea mai importanta etapa s-a desfasurat in anul 1918. A fost un proces lung si anevoios prin revenirea vechilor teritorii romanesti la patria-mama. Astfel, prima dintre provincii ce revine a fost Basarabia. La 27 martie 1918 Sfatul Tarii condus de Ion Inculet a votat la Chisinau unirea.
La 28 noiembrie 1918, Congresul Bucovinei reunit la Cernauti aflat sub conducerea lui Iancu Flondor voteaza unirea cu Romania.
La 1 decembrie 1918 la Alba-Iulia are loc o mare adunare nationala care proclama unirea Transilvaniei cu Regatul Romaniei.
In acest fel se realiza visul cel mare al romanilor de a trai intr-o tara unita.
Fireste ca acest lucru nu ar fi fost posibil fara sacrificiul suprem dat de ostasii romani cazuti pe campurile de lupta in Primul Razboi Mondial (1916-1918). De asemenea a contat mult si contextul international: Antanta din care faceam parte a castigat razboiul care a dus la prabusirea unor imperii multinationale care detineau provinciile locuite de romani( Imperiul Tarist/Rus, Austro-Ungar).
Nu in ultimul rand trebuie amintit si rol avut de conducatorii politici ai acelor vremuri precum: Regele Ferdinand I, care a pus interesele natiunii romane mai presus de cele personale, Regina Maria, care a sprijinit activ armata romana in timpul conflagratiei mondiale, dar a si militat apoi pentru recunoasterea internationala a Unirii la tratatele de pace desfasurate la Paris-Versailles, Ion Inculet, Iancu Flondor, Vasile Goldis, Gheorghe Pop de Basesti, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Alexandru Marghiloman.
Acum cand ceasul aniversar se apropie sa reflectam la acest moment inaltator din trecutul nostru si sa il cinstim cum se cuvine.
La multi ani romani! La multi ani Romania!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu