Anul acesta este unul electoral, asa ca m-am hotarat sa incep o serie de postari privind partidele politice din tara noastra. Am plecat de la ideea ca intr-o democratie cea mai importanta actiune in plan politic o au partidele.
Din punct de vedere cronologic primul partid politic aparut la noi a fost Partidul National Liberal-PNL, la data de 24 mai 1875 in urma Conventiei desfasurata la Mazar-Pasa
Inca de la infiintare, partidul a reprezentat interesele clasei de mijloc si ale intelectualitatii. Nucleul liberal s-a grupat in jurul familiei argesene Bratianu care a si oferit lideri marcanti gruparii. Principalele directii ideologice ale PNL sunt:
-pluripartidismul si democratia;
- economia libera;
- incurajarea initiativei private;
- garantarea si respectarea drepturilor cetatenesti;
- libera circulatie a marfurilor si ideilor;
- incurajarea capitalului autohton;
- egalitatea intre cetateni fara nici o discriminare.
In plan economic si social, liberalii au adoptat neoliberalismul pe care au incercat sa il promoveze in toate masurile adoptate de-a lungul vremii.
Dintre realizarile cele mai importante ale PNL amintim:
- proclamarea si obtinerea independetei de stat la 1877-1878;
- transformarea Romaniei in Regat in 1881;
- realizarea alaturi de celelalte forte politice a Marii Uniri la 1918;
- adoptarea Constitutiei din 1923;
- adoptarea legii minelor in 1924;
- modernizarea industriei romanesti intre 1933-1937;
- mentinerea echilibrului politic in perioada interbelica.
Dintre liderii marcanti ai formatiunii, ii amintim pe: Ion C. Bratianu, Mihail Kogalniceanu, D.A Sturdza, Ionel Bratianu, Vintila Bratianu, I.G Duca, Gheorghe Bratianu, Constantin Dinu Bratianu, Gheorghe Tatarescu, Mircea Ionescu Quintus.
In anul 1947, dupa ce activitatea PNT a fost intrerupta in urma inscenarii de la Tamadau pusa la cale de catre comunisti, PNL-ul si suspendat activitatea. Cea mai mare parte a liderilor, membrilor si simpatizantilor liberali, au luat calea temnitelor comuniste, majoritatea gasindu-si sfarsitul.
In ianuarie 1990, PNL isi va relua activitatea pe scena politica romaneasca.
In concluzie, pot afirma ca PNL reprezinta cel mai vechi si mai important partid politic din Romania. Practic evolutia lui se confunda cu modernizarea statului nostru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu