Powered By Blogger
Powered By Blogger

joi, 25 februarie 2016

Istoria partidelor politice din Romania

Al doilea partid modern romanesc a fost Partidul Conservator(P.C), aparut in 1880 ca urmare a organizarii liberalilor cu 5 ani mai devreme.
Baza conservatorilor era constituita din reprezentantii marilor proprietari de pamant(mosierii). Ideile promovate de ei erau: pluripartidismul, protectia familiei, dezvoltarea tarii in etape. Dintre cei mai de seama lideri conservatori amintim pe: Lascar Catargiu, P.P Carp, Take Ionescu si Titu Maiorescu. Nu trebuie uitat nici faptul ca societatea literara "Junimea"- unde a activat si Mihai Eminescu era apropiata cercurilor conservatoare. Conservatorii au reprezentat echilibrul in politica interna romaneasca si o alternativa la PNL pana in 1914. Pentru a asigura alternanta la guvernare, regele Carol I(1866-1914), a organizat in anul 1895 "Rotativa guvernamentala", intre PNL si PC. In felul acesta, monarhul devenea un arbitru al vietii politice interne.
Dupa Primul Razboi Mondial, in contextul realizarii reformei agrare, conservatorii vor iesi de pe scena politica din Romania. Ulterior locul ramas liber ca partid oponent liberalilor in perioada interbelica a fost luat de taranisti.

duminică, 7 februarie 2016

Istoria partidelor politice din Romania

Anul acesta este unul electoral, asa ca m-am hotarat sa incep o serie de postari privind partidele politice din tara noastra. Am plecat de la ideea ca intr-o democratie cea mai importanta actiune in plan politic o au partidele.
Din punct de vedere cronologic primul partid politic aparut la noi a fost Partidul National Liberal-PNL, la data de 24 mai 1875 in urma Conventiei desfasurata la Mazar-Pasa
Inca de la infiintare, partidul a reprezentat interesele clasei de mijloc si ale intelectualitatii. Nucleul liberal s-a grupat in jurul familiei argesene Bratianu care a si oferit lideri marcanti gruparii. Principalele directii ideologice ale PNL sunt:
-pluripartidismul si democratia;
- economia libera;
- incurajarea initiativei private;
- garantarea si respectarea drepturilor cetatenesti;
- libera circulatie a marfurilor si ideilor;
- incurajarea capitalului autohton;
- egalitatea intre cetateni fara nici o discriminare.
In plan economic si social, liberalii au adoptat neoliberalismul pe care au incercat sa il promoveze in toate masurile adoptate de-a lungul vremii.
Dintre realizarile cele mai importante ale PNL amintim:
- proclamarea si obtinerea independetei de stat la 1877-1878;
- transformarea Romaniei in Regat in 1881;
- realizarea alaturi de celelalte forte politice a Marii Uniri la 1918;
- adoptarea Constitutiei din 1923;
- adoptarea legii minelor in 1924;
- modernizarea industriei romanesti intre 1933-1937;
- mentinerea echilibrului politic in perioada interbelica.
Dintre liderii marcanti ai formatiunii, ii amintim pe: Ion C. Bratianu, Mihail Kogalniceanu, D.A Sturdza, Ionel Bratianu, Vintila Bratianu, I.G Duca, Gheorghe Bratianu, Constantin Dinu Bratianu, Gheorghe Tatarescu, Mircea Ionescu Quintus.
In anul 1947, dupa ce activitatea PNT a fost intrerupta in urma inscenarii de la Tamadau pusa la cale de catre comunisti, PNL-ul si suspendat activitatea. Cea mai mare parte a liderilor, membrilor si simpatizantilor liberali, au luat calea temnitelor comuniste, majoritatea gasindu-si sfarsitul.
In ianuarie 1990, PNL isi va relua activitatea pe scena politica romaneasca.
In concluzie, pot afirma ca PNL reprezinta cel mai vechi si mai important partid politic din Romania. Practic evolutia lui se confunda cu modernizarea statului nostru.

duminică, 24 ianuarie 2016

Istoria romanilor in 6 obiecte- Donariul de la Biertan

Donariul de bronz descoperit in localitatea Biertan, judetul Sibiu, reprezinta un obiect votiv crestin de secol IV. Este alcatuit din doua piese astfel: Monograma, care il reprezinta pe Iisus Hristos si tablita cu inscriptia in limba latina: " Ego Zenovius votum posui/ Eu Zenovie, am pus acest dar/ aceasta ofranda".
Descoperirea acestuia in anul 1775, atesta mai multe lucruri:
1. Existenta unei populatii romanizate la nordul Dunarii cu mult dupa retragerea Aureliana din fosta provincie romana Dacia in anii 271/274;
2. Raspandirea Crestinismului in zona daco-romana si transmiterea lui pe filiera latina;
3. Avantul luat de religia crestina, mai ales dupa Edictul de toleranta de la Milano, emis in anul 313 de catre imparatii Constantin I si Licinus. Prin acest act incetau persecutiile indreptate contra crestinilor de pe intreg cuprinsul Imperiului Roman;
4. Existenta unei populatii romanizate, sedentare pe tot cuprinsul tarii, inclusiv in zona Ardealului, care dupa asimilarea migratorilor a stat la baza formarii poporului roman in spatiul carpato-danubian;
5. Faptul ca autohtonii cunosteau tehnicile avansate de prelucrare ale obiectelor din bronz.
In prezent Donariul se afla in custodia muzeului Bruckenthal din Sibiu.
Informatii si imagini puteti consulta aici:
www.turismcultural.ro/biertan.html