joi, 2 februarie 2012
Omagiu lui Eminescu!
Pe 15 ianuarie s-au împlinit 162 ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. Un grup de profesori împreună cu elevi ai claselor V-VIII, reprezentanţi ai Consiliului elevilor de la Şcoala Gimnazială “Mircea cel Bătrân” nr. 4 din Curtea de Argeş, au omagiat această zi, miercuri seara în sala amfiteatru a şcolii. “Ne-am obişnuit să-l omagiem pe marele nostru poet naţional în fiecare an, chiar dacă acum am făcut-o cu o mică întârziere, deoarece 15 ianuarie a coincis cu ultima zi a vacanţei de iarnă”, a spus în deschidere organizatoarea evenimentului, prof. Camelia Ciucioi-Badea.
A urmat profesorul de istorie Dănuţ Diaconu, care a remarcat că literatura lui Eminescu se îmbină strâns cu muzica, istoria şi chiar cu fizica şi a prezentat câteva aspecte legate de activitatea publicistică şi politică a marelui poet, cunoscut ca fiind simpatizant al cercurilor conservatoare. Pe fonduri muzicale, câţiva elevi au recitat unele dintre cele mai cunoscute poeme eminesciene: “Floare albastră”, “Lacul”, “O rămâi...”, “Dorinţa”, “Freamăt de codru”, “Pe lângă plopii fără soţ”, “Revedere”, “Mai am un singur dor”, “Călin (file din poveste)”, “Luceafărul”, recitat atât în limba română cât şi în germană. Finalul i-a aparţinut profesorului de muzică Dumitru Codruţ Scurtu: “Pentru mine, Mihai Eminescu este mai mult decât un poet, este naşul meu de cununie, căci doamna inimii mele, a fost cucerită recitindu-i versuri eminesciene”. Codruţ Dumitru Scurtu a prezentat un album muzical ”fierbinte”, care a fost scos cu mai puţin de o săptămână în urmă, intitulat ”Omagiu lui Eminescu”. Acesta cuprinde 11 piese, cu tot atâtea poezii ale poetului puse pe notele muzicale ale unor compozitori, în interpretarea cvartetului Brevis, din care face şi el parte ca tenor-prim, imprimat cu binecuvântarea ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului. Auditoriul s-a delectat cu două dintre piese ”Rugăciune” şi ”Adio”.
Evenimentul nu putea avea un final mai fericit decât acela oferit de recitalul muzical, solo-vocal şi la chitară a prof. Codruţ Dumitru Scurtu, care a interpretat “Eminescu”, celebra piesă a regretatului cuplu de artişti Doina şi Ion Aldea Teodorovici
Unirea de la 24 ianuarie
Marţi, 24 ianuarie, a fost o zi festivă pentru cadrele didactice şi elevii de la Şcoala ”Mircea cel Bătrân”. Aceştia au ţinut să cinstească cum se cuvine Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească, marcând cei 153 ani de la alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Manifestarea a fost deschisă de miniconcertul susţinut de corul Seminarului Teologic ”Neagoe Vodă Basarab”, care a interpretat câteva cântece patriotice: ”Deşteaptă-te, române”, ”Sfânta zi de libertate”, ”Treceţi batalioane române, Carpaţii” şi ”Balada Sfinţilor Martiri Brâncoveni”. Dirijorul corului, prof. Codruţ Dumitru Scurtu a adus astfel un omagiu în memoria şi onoarea celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă. În Sala amfiteatru a şcolii, în prezenţa mai multor elevi ai claselor V – VIII, reprezentanţi ai Consiliului elevilor, profesorii Roxana Tomescu şi Dănuţ Diaconu au ţinut scurte prezentări despre momentul 24 ianuarie 1859. ”Să nu uităm să fim mândri că suntem români şi să ţinem seama întotdeauna de această dată”, a afirmat prof. Dănuţ Diaconu. A urmat o prezentare a câtorva eleve de la clasa a VIII-a C a unor proiecte despre principalele personalităţi ale actului Unirii: Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu şi Vasile Alecsandri, ultimul fiind, printre altele şi autorul imnului Micii Uniri - ”Hora Unirii”. Drept pentru care, la sfârşit, cei prezenţi au intonat câteva versuri din binecunoscutul imn. Nu în ultimul rând, trebuie amintită expoziţia de desene cu personalităţi marcante ale Unirii, realizată de câţiva elevi ai claselor a VIII-a C. Cei prezenţi au putut admira portretele în creion ale lui Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Costache Negruzzi, C.A. Rosetti, Vasile Alecsandri sau Stema Unirii.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)